Diamlaaaa

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Hai kamoo2 semua. sememangnye hari ni sangat ramai la kan orang yang dok update entry pasal bola, kat FB plak tulis status pun pasal bola. mane- mane pergi pun bola jugak yang di sebut. makan bola, minum bola, tidur bola, semuanye bola laa. so, aku pun nak gak cakap. hehe. aku nak cakap tahniah kat pemain malaysia. even aku ni bukanlaa peminat setia bola, tapi aku still amek tau taw. hehee..

tapi itu bukanla perkara utama yang aku nak share ngan korang. actually aku nak share pasal DIAM. aku jumpa kat FB benda ni tadi. aku rase benda ni macam best so aku nak share la dengan korang semua. tu pun kalau korang nak bace laa. ni bawah ni ha, bace laaa ye.. 

**************
kdg- kdg kita hanya perlu DIAM dalam memberi komen,
kdg- kdg kita hanya perlu DIAM dalam menegur,
kdg- kdg kita hanya perlu DIAM dlm memberi nasihat,
kdg- kdg kita hanya perlu DIAM dalam memprotes,
kdg- kdg kita hanya perlu DIAM persetujuan

TAPI

biarlah DIAM kita mereka faham ertinya,
biarlah DIAM kita mereka terkesan maknanya,
biarlah DIAM kita mereka tahu maksudnya,
biarlah DIAM kita mereka terima tujuannya

KERANA

DIAM kita mungkin di salah tafsir,
DIAM kita mungkin mengundang syak wasangka,
DIAM kita mungkin di silap terjemah,
DIAM kita mungkin tidak membawa apa- apa maksud,

MAKA

jika kita merasakan DIAM it terbaik
seharusnya kita DIAM
namun seandainya DIAM kita bukanlah sesuatu yang bijak,
berkatalah sehingga mereka DIAM

**************
so, ape yang aku boleh simpulkan kat sini cakap bila perlu je. kalau takde keperluan, baek diam. banyak cakap, banyak la salahnya. betol tak kesimpulan aku ni? kalau tak betul ce korang tolong betul kan. hehe






hati aku kata----> masalahnye tuan blog ni tak reti. diam macam mane ek nak buat? 

9 comments:

♥ p a a n i ♥ said...

suka baca..pasal diam :) nice

cik toinktoink (CT) said...

waahhh .. sangat2 betol kate2 mu ini wahai kawan ... :))

acheeqa farhana said...

kadang2 diam tu lebih baik dari berkata-kata..

YNA said...

totally agree dear :)

mieza said...

paani- suka bce ea?? pasni kte wt entry len, bce gak taw..hehe

cik toink2- waaaa.. aida pun kate btol.. x sgke i.. hehe

acheeqa- btol3.. byk ckp byk plak slah.. tp msalahnye mulut ni x reti diam laa

YNA- tq

izni diyana said...

mndalam maksud nya tu...
baekkk... lepas ni sy diam...hehe ^^

mieza said...

haha.. mendalam ke??
jgn laa diam terus.. tgok keadaan laa yee..

syahirooAhmad said...

dulu saya pernah bergaduh... pastu wat dek n diam je.... tak pasal2 kene marah."kalau awak diam camni ,macam mane nak settle masalah ini"

haish.. lelaki lebih suka berdiam dan berpikir panjang...

mieza said...

syahir- kdg2 ade bnde perlukan explaination.. so, kalo rse ade bnde yg perlu di explain why not just explain.
as long as explaination tu boleh membaikkan keadaan kan
tak semua benda kite perlu diam, n x sme bnde perlu di explain. kdg2 melalui perbuatan je org da fhm.