Bukan ke, budi bahasa tu budaya kita?

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Alhamdulillah. Okay, tu je yang mampu aku lafazkan. Minggu lepas memang minggu yang pada aku agak mencabar kewibaan aku ngan group member aku laa sebagai student. Berderet assingment ktorang kena submit. Semuanye kena submit tarikh yang sama. Tak cukup ngan tu, mid term plak. Sampaikan aku rasa macam takde sabtu ahad untuk aku minggu lepas. Ni lah antara part yang nak tak nak, sebagai student kita kena lalui. Best jugak sebenarnye stay up smpai 3 pagi. Bile lagi kan? Ni laa masenye. And insyaallah minggu ni semua akan cool balek sebab assigment tinggal sikit. Lagi pulak minggu ni ade cuti 2 hari. Rilex la sikit kot. Hopefully!

Ok, intro da settle! (tarik nafas lega).- tak reti buat intro..

Just imagine korang dalam situasi kat bawah ni:

Baru bangun tido, ada kawan tanya, "Eh, baru bangun tdo ke?"-- Rasa macam nak jawab, "Taklaa, mana ade, baru balik joging ni ha"

Baru balek dari kedai, kawan tanya, "Eh, buat ape kat sini?"-- Ooo Em Ji. Niat hati nak je jawab, "Tengah tunggu bas ni. Tak sampai- sampai pulak".. Tapi perasaan masih boleh di kawal lagi la.

********

Okay. Aku rasa situasi macam ni and banyak la lagi situasi- situasi yang lebih kurang macam ni pernah jadik kat kite- kite kan. Soalan yang di ajukan tu kadang- kadang tak sesuai dengan keadaan. Korang tak rasa macam tu ke? Yelah kan, dah nampak orang tu buat ape, lagi mau tanye. Ape ke hal nye. Memang menempah jawapan yang tak dapat diterima hati dan perasaanlaa kan.

Tapi kan, aku pernah gak tertanye soalan macam tu. Masa tu kawan aku baru balek dari kelas kalo tak silap. Muka dia tengah merah padam time tu, panas sangat kot cuaca. Aku pergi tanye dia, "Eh, baru balek ke?" Tak pasal- pasal aku kena marah time tu. Padan muka aku la kan. Sentap jugak laa time tu. Tapi salah aku jugak la kot. Tapi niat aku baik. Nak ajak bual. Tapi dia tak ley terime. Tapi..... Okay,stop! Berapa banyak tapi la.

Actually, memang kalo di lihat secara luaran, memang soalan-soalan ni nampak macam tak berapa nak cerdik kan. Tanya lagi ape yang mata sendiri dah nampak. Kan tak cerdik tu. Tapi, cuba kita tengok secara mendalam. Try tengok dengan mata hati. Sebenarnye ni adalah keistimewaan orang melayu kita la kot. Even nampak simple tapi tu menunjukkan orang kita ni ramah. Sentiasa nak bertegur sapa antara satu sama lain.

Cuma, silapnye mungkin kita salah timing. So, pasni rajen- rajenlaa bertegur sapa. Tapi make sure, timing tu kena betul. Kalo tak, sia- sia je kena sembur ngan orang.

Sumber: Mr Google


Hati aku kata----> What goes around comes around. Its a fact!


7 comments:

Eiqa Almond said...

hahaa kan dah kena marah dgn kawan..
Betul tu kadang2x kalau nk gurau dengan org pun kena tgok dulu dia tu mcm mne, entah2x badmood ke, kalau gurau jugakk memang tettttt..

mieza said...

tulaaa pasal.
xpasal2 kne sembur!
sadis

Epul Samad said...

hooo....yup mmg xkena pd msa kn....tp tu la ayat untk kita strt brbual....mcm nk ngurt awek, sijejaka brtye "jam kul brp wk" tp dlm msa y sma kt tangn jejaka tu ad jam xpon hp kn ad timenyr heee...nmpk kn..hee

mieza said...

ohhh.. pernh buat le tu..
hhaha

haa, tu laaa..
mmg sje je nk wt2 tnye..

KorN said...

sebenarnya kan, soalan ni memang nampak bengong, tapi soalan ni sbenarnya mengeratkan hubungan tau.. sebab ape tau... kalu soalan ni tak di tanya pasti akan senyap suasana... betull....

mieza said...

tau xpe...
mcm sunyi plak kalo semua nk berbual yg serius2 je..
mne boleh gtu kannn

Yun Sing said...

Haha soalan yang selalu saya dapat --> "Eh tak balik lagi ke?" Dahlah time tu dok bara satu sekolah dah kosong tak pasal-pasal tunggu sampai lambat gitu =,=" Macam.. eh taklah.. dah balik rumah, mandi dah.. tengah prepare dinner ni :3