"Ilmu bukan pada pointer semata- mata"

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Okay, cuti sem ku da nak berakhir. Esok dah nak kena balek Nilai. USIM aku datang!! *ala ala Istanbul aku datang gtueww. Pasni dah kena bangun pagi pergi kuliah, iron baju hari- hari, buat assiggment. Oh my.... So, rutin harian akan berubah semula la. Takpelaa, setahun setengah je lagi. Sabar miza. Result pekse hari tu pun da dapat. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Takat mane kita usaha, takat tu laa dapat hasilnye. Ye dok? 

Cakap pasal result, aku ade terbace satu post kat FB pasal result ni laa. Nak tau tak? Teruskan pembacaan anda ye. 

*Situasi kat FB (chat)
Student 1 : Result da keluar? Dapat berapa?
Student 2 : Kau la dulu.
Student 1 : Aku tanye aku pulak kena jawab?
Student 2 : Result ak okay okay je. Biase- biase je laa. Kau?
Student 1 : Aku taknak jawapan gitu. Nak angka..
Student 2 : Kau laa dulu. 
Student 1 : Okay la. Aku dapat 3.5 je. Kau?
Student 2 : Perghh, hebat laa kau.
Student 1 : Ha, ni yang aku geram ni. Kau dapat berapa exam???!!!!
Student 2 : (Offline)

Okay. Ni laa nature student-student kan. Beria soh orang jawab dulu, pastu terus offline. Mane- mane pergi same je kot situasinye aku rasa. Pernah kena tak? Kalau kena rase macam nak cepuk- cepuk je kan. Bila result keluar ni, kawan yang tak pernah call kita pun akan call kite semata- mata nak tau. Manusia, manusia. Memang tak lari dari sifat ingin tahu tu. Walaupun bukan urusan kita. Nak buat macam mane kan. Lumrah. Layankan aje laa.

Tapi ade satu benda yang kite kena ingat. Ilmu bukan pada pointer semata- mata. Ada beza ilmu pada pointer semata- mata dengan ilmu untuk kehidupan. Kalau untuk pointer semata- mata, lepas exam memang kita totally lupa ape yang dah belajar tu. Sebab ape? Sebab memang kita prepare untuk exam je. Lepas pungpangpungpang kat kertas pekse, hilang laa dia. 

Sumber: Google

Tapi kalau ilmu untuk kehidupan, kita akan ingat selalu. Insyaallah. Bila kita belajar sesuatu untuk kehidupan, kita akan selalu guna ape yang kita dah belajar tu. Kita akan lebih ingat ape bila kita amalkan ape yang kita dah belajar berbanding dengan kita abaikan ape yang dah belajar tu. Lebih parah lagi bila orang tanye ape-ape yang berkaitan ngan ape yang kita belajar tu, kita tak ingat. Ah, sudah. Terkial- kial kau mencari balek. Tak nak laa macam tu kan. Moga kita semua di jauhkan dari jadik macam ni. 

Tapi jangan pulak lepas ni belajar maen maen, sebab bace entry ni cakap ilmu bukan pada pointer. Cume, kena seimbangkan pointer dengan ilmu untuk amalan. Kalau dapat pointer bagus, ilmu untuk amalan pun bagus, baguslaa tu kan. Janganlaa pulak dapat pointer bagus, tapi bila lepas exam, tanye semula, satu pun tak ingat. Masalah tu.

Pepatah arab ade menyebut tentang "ilmu itu didada, bukan terletak di atas kertas". Kalau ilmu semata- mata atas kertas, memang kita akan dapat sijil, diploma mahupun ijazah. Tapi kita tak tau ape yang nak di praktikkan bila bekerja nanti. Tak nak la macam tu kan. Macam sia- sia je belajar. Okay la. Tu je untuk entry kali ni. Ni pun peringatan untuk diri sendiri jugak. Semoga bermanfaat la.

Hati aku kata----> Jadikanlah hari ini lebih baik dari semalam, dan hari esok jauh lebih baik dari hari ini. Insyaallah












15 comments:

sharmiza shahar said...

betol tu..walaupun kecewa sikit dengan pointer. tapi kita dapat apa yang kita buat kan.. :D

nadzim bakri said...

pernah alami benda ni
usaha bahagai nak giler...study sampai pening kepala...
jadi ketua program, jadi tu, jadi ni.........tum2...result biasa2 je...sedih...

Tpi moral value kat sini...buat sesuatu kerna Allah taala.....insyaallah Allah akan balas balik perbuatan or pengoranan kita lakukan tu

Mrs Velentine said...

kalau MV dulu..nda bagitau langsung..hehe...betul tue dpt pointer rendah takpe asalakan kita dpt ilmunya

Deanna Aris said...

belajar kerana Allah..insyaAllah ilmu tu lebih berkat.. :)
PROMOSI BULAN FEBRUARI 2013

Hans said...

yups
pointer tu kalau tinggi kira rezeki
kalau tak tinggi harapan dkt luar masih banyak lagi :-)

syahirooAhmad said...

slalunye budak lelaki. esok exam, malam ni baru mengelabah selak buku... tapi yang peliknye. result diorang gempak. acane tu...heheh

♥ hudahassan ♥ said...

botul sgt tuh kwn . kdg2 ak pon naek geram klu ak tnye tak jwb . padahal dye yg beriye . ak terus call aje . haha

mieza said...

sharmiza- xksah la tu. yg pntg da usaha. mgkin blom rezekinye lg.

nadzim- tau xpe. rzeki kalau allah nak bg tu tak terlalu lmbt, xterlalu cpt. tp slalu dtg pde wktu yg tepat. Insyaallah

MV- btol3 kak. hee

deanna- btollah tu. niat kne btol.

hans- kan.... bkn bkn rezeki time blaja, tp rezeki time kje nnati. sabar.

pakcik syiro- yg tu slalu sgt dgr. nak wt cne. dah mmg korang power. haa

huda- call call gak. kdg sje je dyorg x angkt. pastu lme skit pastu msti dyorg msg "sorry x angkat. ade kje skit td". kan3??

Agus Setya said...

sebaiknya ilmu itu diikat dikepala,
salam

nini said...

hahahah....kalau nini, nini gtaw je...malas nak cakap banyak....=D

reza al-razi said...

kberktan mnuntut ilmu tu yg lagi pnting... rmai org yg dpat pointer tinggi tpi ilmu tak berkat sbb meniru dl exam, kutuk lecture, langgar peraturan universiti..

Nizam Ijam said...

tp pointer la yang nak bawak gi mintak keje..huhuh



saya masuk utusan.. jom tengok :)

Sophia Hany said...

haha,.

saifudin abu izzudin said...

nice day :)
Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan,
pergilah ke tempat-tempat kamu inginkan,
Jadilah seperti yang kamu inginkan,
karena kamu hanya memiliki satu kehidupan
dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal
yang ingin kamu lakukan

http://www.nolimitadventure.com/

Yun Sing said...

Nice sharing :) Kitelah selalu macam ni T_T I studied. I took the exam. I passed. I forget what I learnt.. .__.