I'm proud to be Johorean

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Hai korang. Sorry lame tak update blog. Bajet macam ade yang amek kesah je kan. Haha. What ever. Sebelum aku terlupa, kepada mahasiswa/i IPTA (anak-anak Johor), korang tau tak tentang Majlis Ramah Mesra & Makan Malam Y.A.B Menteri Besar yang akan di adakan pada 7 april 2012 ni. For those yang da tau, korang join tak? And for those yang tak tau tu, sila lah tnye kat persatuan anak Johor kat U korang ye. 

Sumber Encik Google

Alang- alang da sebut-sebut pasal Johor ni, why not aku share serba sikit pasal bahasa orang Johor kan. Nak di ikutkan, bahasa orang Johor ni tak la susah mane pun sebenarnye nak faham. Kalau mane- mane student Johor yang study kat mane- mane universiti pun, orang luar takkan tau kita ni dari mane sampailah dia bertanye sendiri ngan kita. Ye ke? Berbeza pulak dengan student Kelantan, Terengganu, or Kedah yang mana kita boleh kesan asal diorang melalui loghat diorang. Betul tak? So, pada sape- sape yang masih tak berapa nak faham bahasa orang Johor ni, jom laa bace. Kot- kot la korang dapat jodoh ngan orang Johor t. Tak la susah sangat nanti kan. Hehe.

Kita mulakan dengan 'ek'
- 'ek' ni tak de makne ape- ape pun sebenarnye. 'ek' ni kebiasaannye akan diletakkan di hujung ayat yang di ucapkan. Contoh ayat, "Nak buat macam mane ek?". "Ni sape punye ek?"Perkataan ni memang biase sangat da aku guna.

'Gebor'
- Contoh ayat: " Ambilkan mak gebor dalam bilik, sejuklaa". Korag rase ape makne gebor ni? Gebor ni nama saintifik dia adalah selimut. Pasni kalau dengar perkataan tu, jangan buat- buat tak tau pulak.

'Gobok or gerobok'
- Maksudnye ialah almari or cupboard. Hehe. Contoh ayat: "Along da letak baju ko dalam gobok". 

'Ngeteh'
- Aku rase perkataan ni da banyak digunakan oleh orang- orang luar. Kalau ade yang still tak tau, maksudnye ialah minum- minum di kedai. Contoh ayat: "Ngeteh dulu laa weyh"

'Sarap'
- Means sarapan. Dulu aku selalu guna perkataan ni. Tapi sejak duduk rumah sewa ngan kawan- kawan negeri laen ni, da jarang aku guna. Contoh ayat: "Bile nak sarap ni korang"

'Semangka'
- Nama lainnye ialah watermelon. Contoh ayat: "Nanti balek, singgah kedai Pak Mail belikan mak semangka. Teringin sangat mak nak memakannye"

Sumber Prof Google
Lagi satu aku nak ingtkan korang, kalau korang datang rumah member korang kat Johor, then tetibe member korang tu cakap, "Jomlah g Johor". Korang ikot je taw. Jangan mandai- mandai jawab, "Eh, kita bukan kat Johor ea skang. Abes ko bawak aku ke mane ni?" sambil nanges hentak- hentak kaki. Memang mintak penampar Jepun tu. Sebenarnye Johor tu adalah Johor Bahru bagi masyarakat Johor ye adik- adik.

Actually banyak je lagi perkataan laen. Tapi kalau korang perasan, kebanyakan perkataan Johor ni banyak menggunakan huruf O. Contohnye Muor, seluor, lawo(cantik), gmbor. Banyak la lagi. Sesuai sangat dengan negerinye jOhOr. Hehe. Thats all.



Hati aku kata----> Setiap negeri ade keistimewaanye sendiri. Ye tak? So, negeri korang mcm mane pulak?

6 comments:

cik toinktoink (CT) said...

whoaaa .. caye lah .. hidup johor ! hehhee

reza al-razi said...

Sy pun bangga gak sbb prnah blajar kt Johor.. paling x bleh terima bila org Johor sbut sarap tu.. trbayang cam diorang ajak makan sampah sarap jew.. hehe..

mieza said...

aida- yeahhh. idOp JOHOr.. hehe

Reza- haha. kan?? seb bek skng da tau.. Sarap ngn sampah sarap laen ye. hehe

hudahassan ^^ said...

haha . sampai lecturer pon kdg2 ak tau dye asal dari johor tauu .

Tgk dari loghat dye ler tuh . terkantoi dye ckp " banyak n0o " . hahaha .

Im proud to be johorian t0o . Syg johor <3

mieza said...

terkantoi di situ..
btolla org ckp, ble kte bljr kt negeri sendri, kte x sdar semua ni..
bila da kuar dr negeri kte, bru laaa rse bangge tu membuak- buak. chewahhh.. haha.
x gitu huda?

LINA JALIL said...

join join..wakakak