Jodoh awal? Macam mane ye?

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Hye korang. Cuti sekolah da start da kan? Selamat bercuti aku ucapkan untuk adik- adik semua. Cuti- cuti sekolah ni for sure kenduri kahwen berderet- deret kan. Macam cendawan tumbuh lepas hujan. Siap peribahasa bagai. Tapi betul la kan. 

Cerita pasal kahwin ni, ade satu benda aku nak share. Sejak aku kat u ni kan, member- member aku memanjang cerita pasal kahwin. Tak kiralah ade artis kahwin ke, bace kat OH BULAN ke, tengok melodi ke, Galaksi ke, and even newspaper sekalipun, asal pasal kahwin je, mesti ade je yang nak elaborate. Aku pun kadang join la perbincangan tu. Haha. 

Lagi- lagi kalau dapat tahu yang member satu u da kahwin time study, lagi panjang elaborationnye. Aku sampai terfikir, kalau sampai turn aku kahwin time belajar, mampu ke aku ek? Haha. Actually kahwin muda ni ade je kebaikan dan kekurangannye. See, aku tak kate keburukan. Aku tulis kekurangan tau. Jangan salah faham pulak nanti.

Antara kebaikannye, kita mampu meramaikan lagi umat Nabi Muhammad kat muka bumi ni. Insyaallah. Selain tu, kahwin awal ni mampu mengelakkan zina. Kalau da sampai dating hari- hari, baik kahwin je kan. Senang. Hidup lebih tenang and ibadah pun lagi khusyuk rasanye. Yelah, tak perlu lagi laa nak dok risau ape pasangan kita dok buat kat luar sane, dengan sape dia keluar.


Kekurangannye pulak, rumahtangga cepat bergoncang mungkin di sebabkan kurangnnye ilmu atau masing- masing masih muda or berdarah panas. Cepat nak naik angin, tak pandai nak bertolak ansur. Actually, kekurangan semua ni boleh je kita atasi. Depend on individu gak sebenarnye. Info- info ni semua aku dapat melalui pembacaan okay. I'm not getting married yet. 

My personal opinion plak, once kita rasa diri kita mampu nak galas tanggungjawab sebagai student and after  that as a wife or husband, just go on. Cakap je dengan parents. Tapi jangan study tunggang langgang pulak. Tu pendapat aku untuk perkara ni la. And more thing, kalau kita rasa dengan berkahwin ni boleh elak dosa kita keluar berdua all the time, here and there, better get married la. Tapi aku tak yakin aku mampu nak galas semua ni. As a student je pun dah tunggang langgang hidup aku. Kadang sampai ke pagi baru tido. Terabur semua. I know who am I.

Plus, my mum keep on remind me, study dulu, and such thing like this will come later. And i'm really really sure that my mum know me better. Dia tau aku macam mane. Ayah aku pulak same je kot macam my mum. Entah la. Ayah aku tak pernah pulak mention pape pasal hal ni.

So, semua depends on individu okay. Ramai je aku tengok student yang dah berumahtangga, but they still boleh manage diorang punye life as a student, wife or husband. And sometime, the way diorang manage tu better dari kita yang belum lagi berumahtangga ni. As the conclusion, pilihan di tangan anda. Haha.

Hati aku kata----> Friends, I'm not a perfect person to remind everyone, but this is the only way for me to express what I feel. And one thing for sure, aku sangat- sangat yakin bahawa perempuan yang baik untuk lelaki yang baik begitu jugak sebaliknye.



12 comments:

hudahassan ^^ said...

hehe . ak nak kawen awal , carikkan calon boleh ? hahaha

mieza said...

aku? carikkan untuk ko huda?? memg x laa kaannn.
dak2 accounting ko kan ade.
ramai je aku tgok. haha

MawardiYunus said...

ada baik ada buruknya atas dri msing2

mieza said...

betul3.. semua atas dri sndri.,
pandai manage, everything will be ok insyaallah.

BP Boy said...

betul2, bende ni depends on diri masing2 la..
ade yg boleh handle 2 bende at the same time, ade yg tak mampu..
saye pon rase saye tak sesuai kawen time blaja ni.. hehe

cik yuyu said...

emmm rasenye entry ni berguna tok aku... wawawawaawa!!!

mieza said...

BP boy- kannn. depend laaa..
rse boley, ok je.

yuyu- haaaa.. ko tu da lebih 1 langkah dri ktorg..
semoga berbahagia..

Kak rose said...

pendapat akk..habiskan belajar dulu..baru pk pasal kawen..

mieza said...

yes kak.. totally right..

syahirooAhmad said...

saya sudah bersedia!! sgt2! tapi kewangan blum mengizinkan... xmo pinjam2 bank.. :D

mieza said...

chayok2 syahir.. kumpul duit..
t kawen jemput laaa ye..
nilai je pun...

Onitsuka_hana said...

jodoh awal?? kalau si dia bersabar tunggu kita habis belajar or capai kejayaan dulu boleh. Xenjoy la kawin awal