Transformasi pengeras tudung

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Sabtu datang lagi!! Korang sihat? Ceh, gaye macam tulis surat tak rasmi. Poyo kemain. Haha. As usual la, aku memang tak reti buat intro. Ape kata kita skip bahagian intro ni nak tak? Ahakz...

ok, go!

Beberapa hari lepas, aku ngan kawan- kawan aku ade cite- cite pasal zaman kitorang sekolah dulu- dulu. And aku rasa entry kali ni more to kaum Ain Hawani kot. Kenapa Ain Hawani? Sebab right now tengah feeling- feeling cite Adam Hawa. Oh no! Melalut sudah. Actually kitorang story- story pasal tudung. Sebab tu cakap kaum hawa. Macam yang kita tau laa kan zaman skarang ni macam macam jenis tudung ade kat pasaran tu ha. Tinggal lagi nak pilih je mane yang berkenan. Tudung bawal tone, tudung ariani, tudung siakap. Eh, siakap belom ade kat pasaran lagi. Nak yang tepi dia ade karipap- karipap pun ade. Yang atas dia ade pengeras pun ade. Nak yang bertone pun ade jugak. Cakap je nak berapa tone. Warna pulak toksah cakap la. Yang penting kena berani je bermain warna. Senang cite macam- macam ada. Macam Astro gitu. 

Tapi dulu takde macam tu. Zaman aku sekolah rendah dulu aku ingat lagi. Nak kasi tudung tu keras, aku letak kertas A4 tu ha. Kawan- kawan aku pulak cite ade yang letak kertas surat khabar. Tak kisah la tu. Yang penting tudung we all tegak je kat atas tu ha. Then zaman berubah sikit. Aku guna plastik yang biasenye orang buat cover depan folio sejarah tu. Potong tiga. Da pakai satu hari, balek lap. Sebab ade peluh. Eiii. Yulkk. Zaman sekolah rendah la katekan. Bongok- bongok sikit. Pengotor. 


for those yang x kenal, this is lilin.
Dan zaman terus berubah. Aku pun ikut je peredaran tu. Lepas guna yang tadi- tadi tu, aku bertukar pulak pada lilin. Yeah!! Lilin! Aku guna lilin ni kalo tak silap dari darjah 6 smpai sekolah menengah kot. Merata kot cari lilin tu kalo kat hostel dulu. Dapat lilin yang kontot pun jadik la. Tapi masalah kalo guna lilin kat tudung ni kan, dia kekal. Dah tudung aku jadik 'kerah ketong' orang terengganu cakap. Correct me if i'm wrong. Tapi masa tu tak kesah laa kan. Yang penting pergi sekolah tudung ok! Haha. 

Dan bermula tahun 2010 baru aku blajo- blajo guna starch. Dulu- dulu nak beli starch xde duit. Haha. Start je masuk USIM tahun 2010, aku x guna daa lilin bagai. Guna starch ni senang skit. Bila basuh kesan boleh hilang x macam lilin tu ha. Rosak tudung aku. Menyampah taw. 

Ni laa starch yang banyak membantu aku  time nak pakai tudung

Abaikan almari belakang tu. Fokus pada starch only

Ha macam tu laa kisah aku. Actually aku agak cerewet sikit bab- bab tudung ni. Asal nak g kelas je tudung problem, automatik mood aku terus terbang melayang. Memang tak senang duduk sebenarnye kalo berkaitan tudung ni. Tapi sejak akhir- akhir ni aku dah tak nampak da starch yang macam ni kat pasaran. Hari tu pergi Giant and Tesco Nilai aku tak jumpa. Last Wednesday, time buat interview ngan Etiqa Takaful kat seremban 2, aku try carik kat tesco extra kat sane. Kot la namenye extra, ade extra starch kat sane. Haha. Tapi tak de jugak. Ke, dyorang da tukar packaging. And aku ngan member- member aku yang tak tau. Nak tunggu balek Johor raye haji ni, nak carik kat sane pulak. Hopefully ade la. 

Thanks for reading.


Hati aku kata----> Ingatkan aku sorang je yang pakai kertas kat tudung, rupenya kawan aku yang selangor, kedah, terengganu pun ade pakai gak. Baru nak rase special. Haha. 


6 comments:

Epul Samad said...

syok nya bca blog bdk "pengtor hee".. ai sey almri brseph la haaa... tp y tudung tu mmg betol...y best nyr klu pompuan y xkai plastk kt hujmg tudung tu...lw jatuh dia akn tiup heee mcm2 skil ad haa

mieza said...

ishh mr saiful..
mne ade pengotor.. tu zaman keanak- anakan laa..
skang da ok dgn adenye starch.. haha
sepah sgt ke?? mne ade.. tpu je kann..

♥ p a a n i ♥ said...

hahaha...ai xpenah guna semua ituuu..kalau tudung kelepek, pakai je jugakk...ahaha.. by the way cmne nk pakai starch tu? sembur ke cmne?

Isabel Diaz said...

Tudung saya x payah pakai apa2.. dya pandai tegak sendiri tapi mengerbang.. Frust bila pakai.. huhu

mieza said...

Paani- haah. sembur je laa starch tu kat tudung.. kat bahagian muka tudung tu ha..
sng je

isabel diaz- haa, hat yg mengerbang tu yg berkenan tu.. menyampah kot. buat hilang mood je

Hasliza Yusoff said...

Hahahaha...same laa journey pengeras tudung ni... cuma skrg pilih tudung yang tak payah susah2 buh pengeras...die terus jadi...certain tudung bawal...