~tak selamanya mereka bersama kita~

assalamualaikum dan salam sejahtera

hai korang!! sihat tak?
hopefulluy semua sentiasa sihat dan bahagia di bawah lindungan ALLAH
baru- baru ni aku ade bukak FB
then aku terjumpa lah satu quote ni.
sape tah yang post.
aku tak berapa nak ingat.
so, malam ni aku nak cerita sikit pasal quote ni.
tapi before tu korang bacelah dulu quote nye.


dah bace dah? ok
aku macam tertarik dengan quote ni
maybe pada sesetengah orang quote ni biasa je
tapi pada aku luar biase. accehhh..haa
al maklumlahh. aku ni memang suka bace quote.
asal nampak macam best je aku akan simpan.
pada aku lah kan, quote ni kadang- kadang memberi kesedaran kepada kita melalui ayat- ayat dia
ape yang baek, aku akan amek jadik panduan
okay-okay. back to the topic.
***********
melalui quote ni, ape yang aku faham adelah kita tak bolah nak harap
semua orang ade di samping kita all the time.
sampai satu masa diorang jugak akan pergi meninggalkan kita dengan pelbagai reasons.
tak bermakan mereka tinggalkan kita, mereka tu jahat, tak baik.
perfectly no!!
meninggalkan dan di tinggalkan tu adat la kann.
maybe mereka pergi sebab menghadap ILAHI ataupun sebab- sebab laen.
itu tak bermakna bila diorang dah tinggalkan kita kehidupan kita terhenti  setakat itu.
TIDAK!!
no matter what happen, life must go on.
ade satu quote ni pernah menyatakan yang
"kehidupan di dunia ni ibarat sebuah pentas. kita lah sebagai pelakonnye...."

jadik terimalah bahawa mereka yang meninggalkan kita tu kerana watak mereka dah tamat dalam drama tu.
jadik mereka perlu beredar dari pentas.
oleh itu jangan sesekali kita menyalahkan mereka atas sebab meninggalkan kita.
sekurang- kurangnye mereka yang meninggalkan kita tu mengajar kita supaya berdikari.
jangan hanya mengharapkan kehadiran orang laen.
so, janganlah bersedih kerana di tinggalkan.
kerana kita ade ALLAH yang tidak pernah sesekali meninggalkan hambanye



hati aku kata----> kena belajar berdikari

9 comments:

sis92 said...

wuu kena tinggal dengan siapa ni..
takpe2..be strong dear :)

mieza said...

xde sape pn yg di tingglkan..
ni sekadar entry..
tiada kaitan dgn yg hidup atau yg tlh meninggl dunia.. hehe

Gen2Merah said...

ya betull.. saya setuju... dunia ni kan hanya tipu daya.. tu sebab kita jangan terlalu terkejar2.. roda2 kehidupan. kejap kita d atas, kejap kita d bawah... semuanya akan dtg dan pergi begitu saja...

mieza said...

GEn2merah- betol la.. takde ape yg akan sentiase bersama kita.. semua dtg dan pergi..
so pndai2 la berdikari..

syahirooAhmad said...

satu lagi entri yg gua suke! mana button like! nak like ni!>.

sgt manis susunan ayat anda...

mieza said...

somebody like my entry..
tq syahiroo..
hehe..^-^

cik abbit said...

hehe betol2 sebab setiap ape yg berlaku ade hikmah. kite mampu merancang tapi Allah yg menentukan

cik abbit said...

hehe betol2 sebab setiap ape yg berlaku ade hikmah. kite mampu merancang tapi Allah yg menentukan

mieza said...

Allah telah merancang sesuatu yg baik untuk hambanye..
sesunggunye Allah adalah sebaik- baik perancang