Allah lebih tahu

assalamualaukum dan salam sejahtera

beberapa hari ni aku tak sempat nak update entry kat sini. al maklumlah sem baru dah pun start. so, aku agak sibuk kemas ape yang patot. ~konon- kononnye rajen la. konon je lah~ hehe. tp semalam je lah aku pergi kuliah. then pagi tadi aku balek semula ke johor. ade benda yang aku kena settlekan.

aku naek bas pagi tadi pukul 10.00. dalam bas aku da plan dah, sampai je Jb aku nak pergi beli sehelai dua baju dulu then baru balek rumah. aku memang pantang jumpa kedai baju. asal nampak menarik je, aku beli lahh. dah plan elok- elok da ni.


tibe- tibe dalam bas je mak aku call,

"kak long, sampai larkin nanti call abah. nanti abah amek"

ermm. dalam kepala otak aku dah fikir da. tak pelah. tak payah la call abah n tak payah suruh abah amek. kesian pulak abah tengah keja. balek sendiri pun ok je selama ni. tak lame lepas tu ayah aku pulak call,

"dah sampai ke belom? abah tunggu kat sebelah pizza hut"

aku syak ni mesti keje mak aku. lepas dia call aku, terus laju- laju dia call no ayah aku pulak suruh amek aku. bijak...bijak.. mak sape la kan. hohoho ~ala- ala santa clause~ bila ayah aku da call, memang tak boleh buat ape lahh. maknanye abah memang tengah free la tu sampai nak amek. mak ngan ayah aku macam tau- tau je aku nak pergi membazir. dan- dan nak amek. selama ni ok je aku balek sendiri. huhu.

betu la ape yang orang selalu cakap.. " kita hanye merancang Allah yang menentukan" tak semua yang kita rancang tu baek untuk kita. Allah lebih tau hakikat sebenar sesuatu perkara terjadi. maybe kalau aku pergi jalan- jalan bazir duit tadi, something tak baek bakal jadik. so, allah gantikan dengan abah datang amek. thankz to Allah.

as the conclusion, tak salah untuk kita merancang. rancanglah ape yang terbaek untuk diri kita dan mase depan kita. tpi selepas merancang, serahkan kepda Allah. izinkan Allah memadam mane- mane yang bukan menjadi milik kita. dan izinkan juga Allah menggantikanne dengan perancangan yang baru.

itu ajelah entry buat mase  ni. okbai


hati aku kata----> sayang mak ngan abah

6 comments:

SimplySeoul said...

mungkin apa yang kita rancang bukan yg terbaik utk kita....allah lebih mengetahui

CiK AuTuMn said...

lama x jnguk blog cik mimie...
hehe.. :)
yupp..
Allah knows what the best for us...
kalu something yg kita nak sgt, yg kita arap sgt2 n kita x dapat...
we need to rmember that ada hikmah di sebaliknya yg kita x tahu...

Cik Mimie said...

betul3..~ala-ala upin ipin gitu~
serahkan aje pada allah lepas kita merancang sesuatu.
allah lebij tau baik buruknye sesuati

Cik Mimie said...

cik autumn> setuju sgt. tak semua yang kita fikir baek tu, baek utk kita.n tak semua yang kita nak tu milik kita.

fiza azhar said...

naluri ibu tau anak die nak menderma duet kat taukey2 kedai ;)

Cik Mimie said...

fiz azhar- tau xpe. kita belum buat ape pn lgi. baru je rancang. mak dah dpt rse dlu... bahaye ni..hehe