amboiii, tua sangat ke?

assalamualaikum dan salam sejahtera

hai korang. buka ape tadi? hari ni aku buka sup tulang, mi kuning, kuih, air nenas and also bubur lambuk. ambuihhh, banyaknye.. hahaha.. tapi tak delah aku makan semua tu. agak- agak la weyhh. ingat aku ni tong ke yang boleh sumbat semua benda. ape lah korang ni.

okaylah. di malam yang tenang lagi aman damai ni aku nak share ape yang terjadi tadi petang. huhu. ceritanya macam ni. tadi petang aku keluar dengan mak aku sebab nak amek adek lelaki aku yang form 1 kat stesen bas. al maklumlah duduk asrama. so, balek cuti hujung minggu la katenye. hehe

sementara nak tunggu adik aku sampai, kitorang masuklah pasaraya hari-hari. pasaraya hari -hari ye ukan psaraya hari esok. haha..ok, tak lawak!! cuci mate la. ape lagi kan. tak lame lepas tu, adik aku kol  cakap yang dia da sampai. aku pun pergilah amek dia kat situ. mak aku stay je dalam hari-hari tu. then mase nak ke tempat bas tu, ade mak cik jual buah tu menyapa aku. terkejut di sapa? tak la. aku tau mesti manusia yang menyapa, takakn ade makhluk laennya. hehe

mak cik : "tak nak beli buah ke dik?"
aku  : "tak pelah makcik" sambil senyum-senyum. ~bajet ayu la tu konon~

aku terus je jalan. adik aku da tunggu kat tempat biasa da. time nak patah balek tu, lalu lagi tempat mak cik jual buah tu. ko tau tak ape makcik tu cakap? tak tau ler tu. takpe-takpe. teruskan membaca. nanti tau la ape makcik tu cakap.

makcik : "ohhhh, amek anak sekolah ke?"
aku :  ~tercengang jugak la sambil cakap~ "eh, tak delah makcikn. ni adik saye" tapi still senyum ok.

aku tak tau nak rase ape mase tu. malu? agak la. marah? tak la. orang tua tu, tak kan aku nak marah pulak. segan? segan ngan malu kan same. terpinga-pinga? of course. aku tengok gak baju aku, ade rupa mak-mak ke. tak pulak aku rase. pakai baju anak dare la kan. muka aku ke macam ibu-ibu? aku rase tak jugak sebab before ni ade orang cakap aku ni muka macam budak lagi. oh my..........

so, dimanakah agaknye persamaan aku dengan ibu-ibu, mak-mak, mama-mama, umi-umi di mata makcik tu? ~sambil menggerak-gerakkan jari di dagu, mata pandang ke atas~ konon-konon berfikir ler tu.

puas jugak aku berfikir dimana persamaannye



6 comments:

Haneesa Fuad said...

hahahahaha...kau sepatutnye cakap yang 2 cucu ko...konpem mak cik 2 malu sendiri..hehehe

cinta_lovato said...

hhehehehhee.. kelakar la -)

ayie said...

haha... tu tandanya kene kahwin awal..hehe

Cik Mimie said...

haneesa- tak sampai la weyh nak malukan mak cik tu.. biar la aku je yg menanggung malu..~agak poyo aku di situ~hehe

Cik Mimie said...

cinta_lovato- tau tak pe. tang mane yang serupa pn xtau la...makcik2..

Cik Mimie said...

ayie- kawen awal?? amboiii.. kasik abes study dlu la ye..