~nasihat abah~

assalamualaikum dan salam sejahtera

selamat hari-hari
selamat hari rabu 
dan selamat hari raya (eh, belom lagi la)
hari ni actually xde la ape sangat yang nak di tulis kat entry kali ni
cume ade sesuatu la yg nak dikongsikan
(agak belit di situ)haha
aku just nak tanye korang, if ade yg bce la entry ni..(ayat sedih + pasrah disitu)
korang pernah tak, duduk sorang-sorang,
then datang someone yang korang kenal ke, x kenal ke, xkesah la tu..xde hal pn
dia macam bgi nasihat ke ape ke kt korang
pernah x, pernah x, pernah x?
jgn smpai aku taip kali ke 4 plak..
pernah x? ha! kan da 4 kali..cukop-cukop la tu
mestilah pernah kan?aku pernah gak..
banyak kali sebenarnye..
dan insan yang sentiase menasihati aku of course la mak ngan ayah aku
n last week, waktu tu aku tengah online.
mak aku keluar time tu n ayah aku cakap la pasal nanti kalau aku da jadik isteri orang
oh no!!!!!!!!!!!!!
ayah aku ni memang sering la nagi nasihat yang macam ni
maybe dia nak aku jadik yang terbaek
i hope so
ayah aku pesan nanti kalau da kawen,
walau macam mane pun perempuan ni mesti tetap ngan suami dia.
taat pada suami pada hal kebaikan la
nasihat pnye nasihat, termasok la plak bab gilir-gilir rayer time da berumah tangga nanti
"anak lelaki ni tanggungjawab pada mak dia berterusan walaupn dia da kawen.n isteri kne paham tu"
masa ayah aku pesan tu, aku biaselah angguk je. 
sebagai tnde aku paham ape yang dia pesan tu
tapi lepas dua tiga hari en, aku macam terfikir pulak.
aku cube letak diri aku kat tempat seorang isteri,(kononnyelah)
kalau suami aku nanti asyik mengutamakn keluarga dia je, mcm mne.
aku memang terfikir je pasal tu
aku jadik takot sangat
tapi bila aku fikir-fikir balek, berdoalah adalah sebaik-baik cara kan
berdoa supaya di pertemukan dengan suami yang adil
yang mengutamakn kedua-dua keluarga
i wish i could be a good wife to my husband in the future
i wish i could be a good mum to my children in the future
and i wish i could be good human to everyone

persoalannye,mampukah aku?
semoga ALLAH sentiasa menolongku.


abah banyak mengajarku agar menjadi lebih matang,
berfikir tentang masa depan,
bukan hanye melalui hari-hari yang mendatang sama seperti hari-hari semalam
tapi abah mengajar aku agar memikirkan sesuatu yang lebih jauh.
jauh dari hari esok.
sebagai persediaan kepada diri aku sendiri.

7 comments:

cheqwa said...

amin,semoga menjadi kenyataan ^_^
saya pon nak jadi wife yg solehah...hihi

shafiqabdshukor said...

insya ALLAH..

Zha azZahra said...

smoge kte semua mampu jadik yg terbaek kan..

oja_alia said...

chewaaahh......dapat nasihat rumahtangge,,terbaika abah mu.!!=))

Cik Mimie said...

oja_alia- my dad always like that la...
cara dy didik ktorg memg gtu..
rotan memng x penah
nasihat je la..hehee..^-^

Miss NHH said...

semoga menjadi yang terbaik :) !

Cik Mimie said...

miss NHH-insyaallah..