~buat renungan kita bersama~

assalamualaikum dan salam sejahtera

malam ni aku just nak share satu benda. ringkas je bende ni.  aku jumpa ni kat FB tadi. maybe ade yang dah pernah bace. bagi yang da pernah bace tu, dah lah kan. yang belum tu, bacelah ye.. ^-^

yang  singkat  itu WAKTU,
yang  menipu  itu DUNIA,
yang  dekat  itu KEMATIAN,
yang  besar  itu HAWA NAFSU,
yang  berat  itu AMANAH,
yang  sulit  itu IKHLAS,
yang  mudah  itu BUAT DOSA,
yang  susah  itu SABAR,
yang  sering dilupai  itu BERSYUKUR,
yang  membakar amal  itu GHIBAH,
yang  mendorong ke neraka  itu LIDAH,
yang  berharga  itu IMAN,
yang  mententeramkan hati  itu TEMAN SEJATI,
yang  ditunggu Allah  itu TAUBAT.

kemungkinan ade yang tidak tahu ape itu ghibah.
dari ape yang aku pernah belajar, 
ghibah adelah perbuatan menceritakan mengenai seseorang sesuatu yang tidak tak suka kite ceritakan.
~paham tak ayat aku ni ek, macam berbelit je kan~
macam ni lah, aku bagi satu contoh ea.
*****************************
CONTOH: kau tau si milah(bukan nama sebenar) ade kutu, 
then kau pergi cerita satu kampung pasal milah ade kutu.
ade ke patot. kuang ajar sungguh kan.
memang itu cerita yang betul, tapi milah tak suka kan benda tu di kecohkan.
maka itulah ghibah. 
kalau tak paham jugak, klik sini atau sini.
tetibe ak teringat contoh yang ustaz aku pernah bagi mse sekolah dlu
special thankz to: ustaz arif
.
.
so, conclusionnye bercerita yang benar tapi tak disukai itu GHIBAH,
bercerita sesuatu yang dusta pula adalah FITNAH.
.
"sesungguhnya dosa memfitnah itu lebih besar dari membunuh"

12 comments:

Ameer said...

suke2..npk simple tp susah sgt nk d amalkan..^^

Cik Mimie said...

tau xpe..kadang2 tengah berborak borak kosong pn boley tercerita plak pasal org len..
buatnye dy x suke, xke dose tu..
susah jugak nak kawal..
manusia2..hehe

anamizu said...

manusia mmg slalu begitu =.='

Cik Mimie said...

tapi tak pelah.
yang penting sedar ksilapan diri.
n maybe satu hari nanti boley la berubah.

CiK AuTuMn said...

soo interesting....
i like it... :)

Cik Mimie said...

tq2 cik autumn

CiK AuTuMn said...

CIK MIMIE...
cik autumn suka sgt ngan glitter clendar tue...
cik autumn nak letak gak kt blog...
tp...
bila cik autumn wat...
x jadi apapon...
huhu..
help me, cik mimie...

Cik Mimie said...

larr..ye ke.?
cik mimie pun tak taulah.
kalau ci autumn da copy code tu, still xley, cik mimie pn xtau la nk tlong cane.

ce try bkk link yg cik mimie bg ni ye..
http://freegraphiccode.com/calendar_code_en_default_calendar_1.html

semoge berjaye la ok

CiK AuTuMn said...

huhu....
awt x bley gak??
sedih2..
hmm..
kaa cik autumn salah cara??
aduss...
awt laa ssah sgt...

Cik Mimie said...

alaa kesiannye dia...
tak susahlah..
copy je kod yg untuk blog tu then paste kat design>add gadget>HTML/javascript..tu je lah.
tak susahkan..hehe

kotak bulat said...

oo..jadi mkna ghibah macam mengumpat ke?

Cik Mimie said...

aah..ghibah tu dalam bahase arab..
bahase malayu nye mengumpat..